Door leefstijlcoach Denise 'D Hondt

Blog: leefstijlverandering

Door Maaike

2020-04-01

 


Het klinkt zo makkelijk, “ik ga beginnen met trainen” of “ik ga gezonder eten”.
Zo eenvoudig is het helaas niet. En zeker niet om dit ook nog eens langdurig vol te houden. Daar zijn we ons heel erg van bewust, en dat is de reden van de aankomende reeks artikelen die wij in tijden van de coronacrisis hebben geschreven.


Er zijn genoeg fitness goeroes in de wereld die van de daken schreeuwen dat ze hét geheim naar een gezonde levensstijl in handen hebben. Wijk van hun pad af, en je bent gedoemd te falen. Om te beginnen willen wij benadrukken dat leefstijlverandering altijd sterk persoonsgebonden is. In plaats van één bepaalde visie krampachtig vast te houden, is het belangrijk om te kijken naar het individu.

Ongetwijfeld zul je zaken moeten opofferen en op moeten pakken, maar uiteindelijk is het jouw persoonlijke leefstijlverandering. We stappen af van de visie dat er per definitie een goed en slecht is. Alles heeft voor- en nadelen, en deze zullen allemaal zorgvuldig overwogen moeten worden voordat iets wel, of niet wordt doorgevoerd.

De aankomende periode geven wij  je een diepgaande blik op gezondheid, training, voeding, gedragsverandering (mindset) en motivatie.

Wat is gezondheid?

Voordat we doorgaan, dienen we een belangrijke begrip uit te leggen namelijk: wat is gezondheid?
En hoe kijk jij tegen gezondheid aan?
Iedereen definieert dit weer anders voor zichzelf, en gezondheid wordt op allerlei verschillende manieren gemeten. Wij willen hier geen poging doen om alle definities voor te leggen.
Wat we wel willen benadrukken is, dat de manier waarop je naar gezondheid kijkt, consequenties heeft voor de oplossing van het probleem. Laat dat even op je inwerken!

De huidige definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) luidt:

“Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.”

Zoals je ziet is de huidige definitie van WHO verouderd. Deze definitie is in 1948 opgesteld, en was toen baanbrekend. Door de ontdekking van antibiotica dacht men dat het mogelijk was om alle ziekten te wereld uit te helpen. Maar zoals we inmiddels zelf ervaren is dat niet het geval.
De situatie is anno 2020 veranderd. We worden nu ouder en kampen met chronische ziekten.
Wanneer bevindt iemand zich in een toestand van compleet welbevinden?
Waarschijnlijk is bijna niemand op deze aardbol volgens deze definitie gezond; je kan dan niet eens een wratje op je kleine teen hebben. Het is dus belangrijk niet alleen te kijken naar hoe ziek iemand is, maar ook hoe gezond iemand daarnaast is.

Een wellicht beter voorstel voor een definitie van gezondheid zou kunnen zijn;

“Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.”

Deze definitie is flexibeler, mensen kunnen met ziekte om leren gaan en daarnaast toch nog behoorlijk gezond in het leven staan.

Eén manier om tegen gezondheid aan te kijken is als iets wat je overkomt, iets waarop je totaal geen invloed hebt. Als je op deze manier naar gezondheid kijkt, kun je jezelf niet verantwoordelijk houden bij het voorkomen van de gezondheidsproblemen.

“Het is nu eenmaal zo, gezond blijven of worden is niet te leren!”

Daar tegenover staat de gedachtegang die gezondheid in verband brengt met persoonlijke competenties, waardoor gezondheid, gezond zijn of gezond blijven niet alleen op toeval berusten.

“Gezond blijven of worden is deels te leren!”

Natuurlijk worden een aantal gezondheidsproblemen veroorzaakt door factoren waar je niet of nauwelijks invloed op hebt. Neem bijvoorbeeld de uitbraak van een pandemie.

De invloed van (on) gezond gedrag is echter veel vaker een oorzakelijke factor voor ziekte dan de factor pech!
We kunnen dus stellen dat gezondheid deels samenhangt met eigen verantwoordelijkheid, dat het een competentie is, waar je dus ook ‘slecht’ in kunt zijn en waar je dus ook ‘les’ in kunt krijgen.
Bij leefstijlcoaching ondersteunen wij bij het aanleren van benodigde vaardigheden en helpen we je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag.

Ook interessant voor u

Relevant nieuws