In een korte tijd een kwalitatieve work-out met Milon!

Is circuittraining efficiënt?

Door Maaike

2022-07-11

Is circuittraining de meeste efficiënte manier van trainen? 

Er zijn al veel fitnessrages gekomen en gegaan. Ken je Tae Bo nog, met Billy Blanks? Je komt het nu niet meer zo vaak tegen maar het was razend populair in de jaren ’90. Circuittraining is blijkbaar wel een blijver en nemen vandaag onder de loep.

Wat is circuittraining?

Circuittraining betekent dat je een aantal oefeningen na elkaar doet in circuitvorm. Ditzelfde rondje herhaal je meermaals met tussendoor een rustmoment. Het type oefeningen en de intensiteit ervan kan variëren. Het is dus anders dan traditionele krachttraining waar je meerdere sets van één en dezelfde oefening uitvoert, met relatief een wat langere rustpauze.

De voordelen van circuittraining
Circuittraining heeft twee grote voordelen: je bespaart veel tijd en door de korte rustpauze is het ook nog eens goed voor je conditie.

Meestal worden er bij circuittraining oefeningen gekozen waarbij grote spiergroepen worden aangesproken. Hierdoor stijgt je hartslag snel. Omdat je minder lang hoeft te rusten blijf je de hele tijd bezig waardoor je gedurende de hele training je lichaam een sterk metabolische prikkel geeft.

Voor wie is deze training geschikt?
Circuittraining kan worden ingezet bij uiteenlopende trainingsdoelen. Is je doel om algemene kracht en conditie op te bouwen? Dan ben je zeker aan het juiste adres. Ook als je meer gericht bent op spierbouw en wat minder op conditie, kun je nog steeds voor deze trainingsvorm kiezen.

Voor echte bodybuilding of powerlifting is circuittraining minder geschikt. Ben je 100% gefocust op het verbeteren van de conditie voor bijvoorbeeld een marathon, dan kan circuittraining mooi zijn in de voorbereidingsfase.

Is circuittraining de meest efficiënte training?
Samengevat kunnen we wel stellen dat circuittraining de meest efficiënte trainingsvorm is als je je algemene kracht en conditie wil verbeteren. In een korte tijd kun je toch een kwalitatieve work-out doen.

Ook wie meer spiermassa wil kan deze strategie inzetten in de voorbereidingsfase. Hetzelfde geldt voor iemand die in de algemene voorbereiding zit voor een loopwedstrijd. Maar voor pure hypertrofie, powertraining of specifieke conditietraining blijven de traditionele trainingen een betere keuze.

Bron: www.benfit.nl 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws