Door leefstijlcoach Denise D'Hondt

Belasting versus belastbaarheid

Door Mirna van Beek

2020-08-02

Belasting versus belastbaarheid

Deel 1 : Het verschil tussen bewegen en trainen!

Sporten is goed voor je, dit weten we natuurlijk al lang. De vele voordelen van sporten laat ik in dit blog dan ook even achterwege. Veel interessanter is om eens te kijken naar de invloed van te lang, te veel en te intensief sporten op je lichaam, je progressie, je herstel en je hormonen.

Ik kan begrijpen dat je hier even van in de war raakt, want des te meer, des te beter toch?
Dit principe gaat in dit geval helaas niet op. De aankomende weken zal ik wat dieper op dit onderwerp ingaan zodat je meer inzicht krijgt in ‘belasting’ versus ‘belastbaarheid’ van het lichaam.

Laten we eerst en vooral eens kijken naar de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), die de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging normeert vanuit een gezondheidskundig oogpunt en de combinorm (Fitnorm en Spiernorm), die de gewenste lichaamsbeweging normeert die nodig is voor een goede conditie van het hartvaatstelsel en onze spieren.
Om het kort samen te vatten,  er wordt dus onderscheidt gemaakt tussen ‘bewegen’ en ‘trainen’. Met andere woorden, bewegen voor de algemene gezondheid en trainen voor ons hartvaatstelsel en onze spieren.

Mensen die leven volgens deze norm behouden gemakkelijk een goede gezondheid, verbruiken meer energie in rust, blijven gemakkelijker op gewicht, hebben een hogere weerstand, kunnen beter tillen, voelen zich vitaler en hebben een goede conditie.

Bewegen
Om een goede gezondheid te behouden is het nodig tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve (recreatief) lichaamsbeweging te hebben, met uitzondering van kinderen, jongeren en mensen met overgewicht dan is het tenminste 60 minuten. Denk hierbij aan wandelen, de trap nemen, op de fiets boodschappen doen, de hond uitlaten etc. Meer bewegen is beter en kan geen kwaad.  

Trainen
Om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is één a drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (sporten). Met andere woorden, trainen in een hogere hartslagzone. Dit in combinatie met twee keer per week op niet achtereenvolgende dagen 8 a 10 spierversterkende oefeningen.

Goed om te weten! Maar nu vraag jij je af hoe dit er in de praktijk uitziet. Fiets je dagelijks 15 minuten heen en 15 minuten terug naar je werk of laat je tenminste 30 minuten per dag de hond uit? Top, dit valt onder de NNGB. Doe je daarnaast twee keer per week een cardio training van 20 minuten en 2 keer per week krachtoefeningen voor alle grote spiergroepen, dan ben je er al. Je hoeft dus geen uren achter elkaar te sporten om deze norm te halen.
Een training van 30 a 40 minuten zoals bijvoorbeeld de Milon, het Biocircuit, de bootcamp of de circuittraining biedt dan uitkomst. Bij deze trainingen combineren we conditie en kracht denk hierbij aan; squats, push- ups, planken en lunges.
Combineer dit, tenminste 30 minuten, met je dagelijkse (recreatieve) activiteiten en je bent er!

Zo krijgt je lichaam tevens de kans om te herstellen, want dat is naast training, net zo belangrijk! In mijn volgende blog vertel ik je meer over het belang van herstel en rust.  

Ook interessant voor u

Relevant nieuws