Door leefstijlcoach Denise D'Hondt

Leefstijlverandering; motivatie

Door Mirna van Beek

2020-05-02

Leefstijlverandering; Motivatie

Men denkt dat je motivatie als het ware zou moeten voelen. Dat je op een dag wakker wordt, uit je bed springt en ineens de motivatie voelt om keihard te gaan studeren of sporten. Er zal een moment aanbreken waarbij je de motivatie door je aderen voelt stromen toch?

Er is veel informatie te vinden over motivatie, er zijn een heleboel motivational speakers en er zijn honderden online podcasts te vinden omtrent het onderwerp. In de boekenwinkel staan planken vol met boeken die ons allemaal een duwtje in de goede richting gaan geven, zodat we onze dromen en doelen nu eindelijk eens gaan bereiken.

En toch schrijven ik hier een stuk over motivatie en de fabels eromheen.

Men denkt namelijk dat je motivatie als het ware zou moeten voelen. Dat je op een dag wakker wordt, uit je bed springt en ineens de motivatie voelt om keihard te gaan studeren. Er zal een moment aanbreken waarbij je de motivatie door je aderen voelt stromen! Toch?

Motivatie om te beginnen met trainen, motivatie om te studeren voor je examen, motivatie om eindelijk gezond te gaan eten en ga zo maar door. Er zijn zoveel mensen in de wereld met geweldige ideeën en prachtige doelen maar het enige wat ontbreekt is motivatie of het gevoel er klaar voor te zijn.

Reality check: je zult er nooit helemaal klaar voor zijn.

Dit is namelijk niet hoe onze hersenen werken. Wij als mensen zijn helemaal niet gemaakt om dingen te doen die we niet willen doen, waar we ons oncomfortabel bij voelen of wat enorme stress oplevert. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om ons te beschermen tegen pijnlijke, moeilijke, oncomfortabele en stressvolle situaties. Onze hersenen proberen ons in leven te houden.  Zo simpel is het.

Om alle dingen te doen, die je wilt doen in het leven, of de dingen die je in je hoofd hebt zoals; gezonder te eten, meer sporten, een bedrijf te beginnen en ga zo maar door móét je dingen doen die moeilijk en oncomfortabel zijn. Je komt in situaties die onzeker en niet fijn aanvoelen, en die dus eigenlijk helemaal niet zo prettig zijn.

En het is nu juist dit gevoel dat het probleem creëert voor ons allemaal. Waarom? Omdat het nooit echt zal voelen alsof we er klaar voor zijn. We zullen nooit zin hebben om de lastige dingen te doen die nodig zijn!

Of het nu gaat om het lichaam van je dromen te krijgen, een topatleet te worden of een eigen bedrijf te beginnen! Je móét de dingen die moeilijk, onzeker en eng zijn doen. Accepteer dat motivatie niet vanzelfsprekend is. Motivatie volgt als je stappen blijft zetten, maar je zal op eigen initiatief uit de startblokken moeten komen.

Wat belangrijk is om te onthouden; stop met wachten tot je zin hebt om in actie te komen, je zal namelijk voor altijd blijven wachten.

Ook interessant voor u

Relevant nieuws